Superfood to superżywność na szeroką skalę reklamowana przez znane z telewizji lub internetu instruktorki fitnessu, dietetyczki czy tak zwane „motywatorki”. Żywność reklamowana jako superfood zasiliła wiele sklepowych półek, sprawiając, że produkty te stały się ogólnodostępne dla wszystkich. Jednak ciągle dla wielu superfood kojarzy się z dość drogimi i egzotycznymi produktami. Czym zatem jest superfood oraz dla kogo jest przeznaczone?
Superfood – superżywność?
Superfood to tak naprawdę termin marketingowy, którym określa się nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego, która bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. W ich składzie znajdują się liczne witaminy, minerały ale przede wszystkim przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze to przede wszystkim minerały do których zaliczyć można selen, cynk oraz miedź, jak i witaminę A, C, E. Przyczyniają się one do hamowania rozwoju komórek nowotworowych oraz neutralizują wolne rodniki, będące częstą przyczyną schorzeń takich jak pogorszenie wzorku czy zapalenie stawów.
Za najlepszą superżywność, która może pochwalić się także dużą zawartością przeciwutleniaczy uważa się m.in.:
- Jagody Goi, które pochodzą z Chin i są pomarańczowo-czerwonymi jagodami, posiadającymi w swoim składzie beta-karoten oraz zeaksantynę. Oczyszczają one skórę, wzmacniają odporność oraz przeciwdziałają procesom starzenia się.
- Spirulinę, czyli mikroalgę, która znana była już tysiące lat temu rdzennym mieszkańcom Meksyku. Spirulina posiada wszystkie niezbędne aminokwasy, a także zeaksantynę oraz luteinę, wspomagające nasz wzrok. Główną zaletą spiruliny jest to, że stanowi ona produkt bardzo łatwo przyswajalny przez nasz organizm. Jej zadaniem jest ochrona układu odpornościowego, regulacja poziomu cholesterolu czy poprawa metabolizmu.
- Surowe kakao, zawierające ponad 300 związków takich jak białka, tłuszcze, cynk, wapń, magnez, błonnik. Surowe kakao to doskonałe źródło przeciwutleniaczy.
- Wodę kokosowa, określana jako witaminowa bomba, która w dodatku ma bardzo mało kalorii. Jest produktem doskonale nawadniającym organizm, polecanym zwłaszcza przy dużej aktywności fizycznej, gdyż może zastąpić izotoniki. Zawiera wiele składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, potas i fosfor.
To oczywiście nie wszystkie dostępne superfood. Jest ich znacznie więcej i każdego roku do listy tej dołączają coraz to nowsze produkty. Co jednak ważne! Nie tylko te „egzotyczne” produkty zaliczyć można do grona superżywności. Bardzo cenne wartości odżywcze znaleźć można także w naszym tradycyjnym pożywieniu takim jak:
- dynia
- żurawina
- siemię lniane
- czosnek
- cytrusy
- zielone warzywa takie jak jarmuż, rukiew wodna czy szpinak
- orzechy pekan oraz pistacje
Czy superfood jest naprawdę taka „super?”
Jak widać, lista produktów określanych jako superfood jest naprawdę długa i ciężko wypunktować ją w sposób kompletny. Wspólnym mianownikiem jest to, że muszą to być produkty naturalne oraz nieprzetworzone, którym przypisać można liczne korzystne dla zdrowia właściwości.
Dla wielu superfood to nic innego, jak skuteczny chwyt marketingowy, który miał za zadanie przyciągnąć jak największą liczbę osób i zachęcić ich do kupowania tejże żywności. Udało się. Jednak należy pamiętać, że superżywność to nie tylko i wyłącznie z reguły drogie i niepospolite produkty, właśnie takie jak jagody goi, spirulina, maca, acai czy chlorella, ale również wiele innych dostępnych w każdym sklepie artykułów w postaci chociażby warzyw i owoców.
Oczywiście można sięgać po te bardziej niecodzienne odmiany, które bezsprzecznie posiadają wiele składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm, jednakże wszystko powinno odbywać się z umiarem. Nie można zapominać w codziennej diecie o tradycyjnych źródłach witamin.
Szeroko rozumiane superfood to jak widać produkt dla każdego, na każdą kieszeń. Po superżywność powinniśmy sięgać każdego dnia, aby w ten sposób urozmaicać naszą dietę, dbając jednocześnie o nasze zdrowie.
Comments