Dlaczego należy jeść nabiał?

Bez względu na wiek w diecie każdego człowieka powinny występować produkty mleczne. Picie mleka, zjadanie serów czy jogurtów niesie za sobą wiele zalet i nie chodzi jedynie o zdrowe kości. Dlaczego nabiał jest tak ważny oraz co najlepiej jeść?

Zdrowy nabiał

Określenie nabiał to wszystkie produkty spożywcze, które postały przy pomocy mleka. Chodzi więc o samo mleko, jak i sery, twarogi, kefiry, śmietanę, serki homogenizowane i jogurty. Co ciekawe nabiał to także jajka, mimo iż w ich składzie nie występuje mleko. Dlaczego są one takie ważne? We wszystkich wymienionych produktach występuje łatwo przyswajalne białko, którego nie może zabraknąć do właściwego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo, nabiał posiada tłuszcze, sole mineralne (fosfor, siarkę, magnez, chlor oraz jod). Stanowi źródło wielu witamin, chociażby A, B2, B12 oraz D.

Nabiał uplasował się wysoko w piramidzie zdrowego odżywiania, w związku z tym można stwierdzić, że odgrywa on bardzo ważną rolę w diecie każdego człowieka. Jednakże, nabiału nie może przede wszystkim zabraknąć w diecie żadnego dziecka, gdyż wapń zawarty w produktach należących do tej grupy odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju układu kostnego. Poleca się spożywanie nabiału o niskiej zawartości tłuszczu. Jak już zostało wspomniane nabiał powinien mieć stałe miejsce w diecie zarówno nastolatka, jak i osoby starszej. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że nie jest on bogactwem kwasów tłuszczowych, stanowi z kolei bogactwo kwasów omega-3, które są potrzebne do właściwego funkcjonowania.

W dzisiejszych czasach wiele ludzi zmaga się z nadwagą, właśnie z myślą o nich powstały produkty mleczne z obniżoną zawartością tłuszczu. Dotyczy to zarówno mleka, jak i jogurtów i serów znajdujących się na sklepowych półkach. Świadome zakupy są w stanie zapobiegać chorobom oraz dolegliwościom, które mogłoby wystąpić w przyszłości.

Jak ma się spożywanie nabiału do nietolerancji pokarmowej?

Nietolerancja laktozy stanowi problem z którym zmaga się całkiem spora część społeczeństwa. Przypomnijmy, że laktoza jest cukrem występującym w mleku. Alergia ta objawia się wzdęciami, problemami o charakterze gastrycznym, a także zatrzymywaniem wody w organizmie, co wpływa negatywnie na wygląd oraz samopoczucie człowieka. Alergia pojawia się w przypadku, gdy organizm nie produkuje odpowiedniej ilości enzymu trawiącego laktozę, czyli laktazy. Jednakże, alergicy nie muszą się już dłużej ograniczać. Dzięki specjalnym procesom, na dzisiejszym rynku funkcjonuje nabiał bez laktozy.