Najzdrowsze śniadanie – płatki owsiane

Płatki owsiane to idealna propozycja śniadaniowa, gdyż zawiera spore ilości węglowodanów, białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. W ich składzie występują również witaminy, które sprawiają, że organizm funkcjonuje we właściwy sposób. Można je spożywać zarówno na ciepło z mlekiem, albo namoczyć przez noc z jogurtem i zjeść o poranku w towarzystwie owoców.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane to zdrowe śniadanie, które zawiera 366 kcal w 100 g. Nie jest to wygórowany próg, który umożliwia dobry start i zapewnia uczucie sytości przez kilka godzin. W płatkach występują zarówno tłuszcze, jak i węglowodany oraz białka. Dobrze jest wskazać na obecność cennego błonnika, dzięki któremu jelita pracują we właściwy sposób. Warto też wspomnieć o witaminie E, witaminach z grupy B oraz żelazie i wapnie.

Płatki owsiane używa się w trakcie zmagania się z wieloma schorzeniami oraz chorobami, gdyż bardzo dobrze oddziałują na organizm człowieka. Przede wszystkim to produkt dedykowany osobom na diecie i walczącym ze zbędnymi kilogramami. Cecha ta jest uwarunkowana występowaniem w nich beta-glukanu. Określenie to oznacza błonnik rozpuszczalny w wodzie, dzięki niemu poczucie sytości pozostaje na dłużej. Powleka on przewód pokarmowy, a enzymy trawienne nie mają możliwości jego strawienia przez dłuższy czas niż innych produktów pokarmowych.

Dzięki płatkom owsianym obniża się ciśnienie krwi. W związku z tym nie istnieje konieczność sięgania po leki przeciwnadciśnieniu. W związku z tym dobrej jakości płatki owsiane mogą być stosowane zamiast leków, na czym zyska również wątroba. Przy ich pomocy można obniżyć stężenie cholesterolu. Z wartości 8 procent uzyskujemy 23. Oprócz tego naukowcy dowiedli, że płatki wykazują działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Dzięki ich obecności w organizmie istnieje zdecydowanie mniejsze prawdopodobieństwo na wystąpienie pasm tłuszczowych.

Nie ma lepszego źródła błonnika, który oprócz tego, że zapewnia uczucie sytości, to sprawia, że istnieje zdecydowanie mniejsze ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Jest to pożywienie ideale dla cukrzyków, gdyż niemalże nie zawierają w sobie cukru. Dzięki temu poziom insuliny w organizmie pozostaje przez długi czas na jednym poziomie.

Płatki owsiane zapewniają lepszą wydolność fizyczną organizmu. Dobrze, aby sięgać po nią przed planowaną aktywnością fizyczną, gdyż oprócz tego, że poprawiają metabolizm to jeszcze sprawiają, że trening jest skuteczniejszy i bardziej wydajny.

W omawianym produkcie występują spore ilości magnezu, dzięki któremu mięśnie szybko się regenerują. Kiedy w organizmie występuje odpowiednia ilość magnezu istnieje zdecydowanie mniejsze prawdopodobieństwo na wystąpienie ataków serca oraz udarów mózgu. Nie jest to przypadkowe, a mianowicie pierwiastek ten rozluźnia naczynia krwionośne oraz sprawia, że ciśnienie krwi występuje na odpowiednim poziomie. Magnez wpływa doskonale na zapobieganie cukrzycy typu 2.

Płatki owsiane na śniadanie – jesteśmy na tak!