Mleko kozie a krowie – które lepsze?

Mleko kozie czy krowie – to odwieczny dylemat osób pragnących wiedzieć, które wykazuje korzystniejszy wpływ na organizm. Mleko kozie w powszechnej opinii uznawane jest za zdrowsze raz korzystniejsze. Jednak czy tak naprawdę jest? Co łączy, a co różni mleko krowie i kozie?

Mleko kozie a krowie – składniki mineralne i witaminy

Skład witamin w obu typach mleka jest zbliżony. Warto zauważyć, iż mleko kozie zawiera więcej witaminy A i niacyny. Jednak jest ono bardzo słabym źródłem witaminy B12 i kwasu foliowego, co nie wpływa pozytywnie na parametry krwi pod kątem anemii. Co więcej, mleko kozie jest lepszym źródłem fosforu, wapnia, sodu i potasu. Pozostała ilość składników mineralnych jest podobna w obu mlekach.

Coraz częściej stosuje się mleko kozie w żywieniu niemowląt. Niestety, podobnie jak mleko krowie, nie może być ono regularnie podawane niemowlętom ze względu na wysoką zawartość białka, jak również – zwłaszcza w przypadku mleka koziego – sporą ilość składników mineralnych. Warto wspomnieć o tym, że nerki dziecka w pierwszym roku życia dojrzewają oraz nie są w stanie wydalić sporych ilości składników mineralnych. To właśnie dlatego dla niemowląt zaleca się stosowanie mleka mamy lub/i mleka modyfikowanego.

Makroskładniki w mleku kozim a krowim

Oba rodzaje mleka zawierają węglowodany w postaci laktozy, której ilość jest zbliżona zarówno w krowim, jak i kozim mleku. Dlatego też stosowanie mleka koziego zamiast krowiego osobą z nietolerancją laktozy nie wpłynie korzystniej na ich stan zdrowia.

Jeśli chodzi o tłuszcze, to mleko kozie zawiera ich więcej niż pełnotłuste mleko krowie. Oczywiście zawartość tłuszczu w obu mlekach zależy od wielu czynników, takich jak np.: pasza zwierząt, sposób chowu itd. Często stosuje się również standaryzację – czyli dokładne określenie określonej zawartości tłuszczu mlecznego, jak np. 0,5%, 1,5%, 2%, czy 3,2%.

W przypadku protein także występują pewne różnice. Koza daje mleko o większej ilości białka. Wartości te jednak są podobne. Istotne są natomiast różnice w budowie obu typów mleka. Głównym białkiem mleka krowiego jest alfa s1 kazeina, która cechuje się silnym działaniem alergizującym. W mleku kozim natomiast białko to występuje w znacznie mniejszej ilości, a bywa i tak, że jego stężenie jest bliskie zeru.

Podobnie tyczy się drugiego białka, jakie występuje w mleku – białka serwetkowego, czyli laktoglobulin. Ta proteina różni się budową w obu mlekach, np. mleko kozie nie zawiera aminokwasu, jakim jest metionina.