Co warto wiedzieć o talku?

Master shugaring apply talcum powder on hand before the procedure

Nazwa minerału wzięła się z języka arabskiego. Interesującym faktem jest, że samo słowo oznacza mikę, czyli inny minerał podobny do talku. W języku łacińskim talcus tłumaczy się na język polski jako „tłuszcz”. Wypada również zaznaczyć, że talkiem w staropolszczyźnie nazywano łojkiem.

Jakie są właściwości minerału?

Gdy mówimy o właściwościach minerału, to wypada wyróżnić jego specyficzną miękkość, co ma spore znaczenie ze względu na zastosowanie. Składnikiem minerału jest między innymi hydroksykrzemian magnezu, który posiada miękkie blaszki. W bardzo łatwy sposób daje się on skruszyć, jeśli użyjemy ostrze. Talk może być bezbarwny, jednak najczęściej jest koloru białego. Zdarza się być szary lub zielonkawy. Właściwości minerału są przeróżne. Dotyk talku można określić jako raczej tłusty. Talk występuje w Niemczech, Szwajcarii, Austrii, Republice Południowej Afryki, Indiach, a także w Polsce (najczęściej w Górach Sowich oraz Wieściszowicach).

Jakie zastosowanie ma talk?

Wykorzystuje się go najczęściej do przetworzenia minerału do postaci proszku. Wykorzystywany jest także do tak zwanego uwodnienia. Warto zaznaczyć, że środek osusza także daną powierzchnię. Talk wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Używa się go do produkcji pudru, mydeł oraz wszelakich rodzajów maści. To jednak nie wszystko. Minerał pełni także zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Możemy go spotkać w przemyśle papierniczym, gumowym, gdzie świetnie sprawdza się jako masa wypełniająca. Dzięki minerałowi zmniejsza się także palność różnorakich tworzyw sztucznych. Z racji tego, że produkt ma właściwości osuszające, używany jest również w sporcie, szczególnie przez atletów, którzy podnoszą ciężary. Inna cechą krzemianu magnezu jest jego zdolność do absorbowania zanieczyszczeń. Producenci stosują krzemian magnezu do produkcji proszków. Ulepsza on ich działanie oraz cechuje się właściwościami antyzbrylającymi.

Gdzie jeszcze stosuje się krzemian magnezu?

Mamy używają go do pielęgnacji niemowląt w postaci pudru, proszku lub zasypki dla dzieci. Ten preparat bardzo dobrze radzi sobie z zabezpieczeniem skóry przed niepożądanymi otarciami u najmłodszego. Wyróżnić trzeba także jego działanie zapobiegające pojawianiu się zaczerwień oraz chroni przed nadmierną wilgocią na te najwrażliwsze części ciała.

Co warto jeszcze wiedzieć o hydroksykrzemianie?

Jest to minerał, który można zaliczyć do tak zwanej gromady krzemianów. Występuje bardzo często w naturze. Ciekawostką jest fakt, że oprócz wykorzystywania go w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym, znajduje także zastosowanie w przemyśle papierniczym oraz gumowym.