Destrukcyjny wpływ słodyczy na zdrowie

Naprawdę nieliczni nie lubią słodyczy. Większość z nas ochoczo sięga po różnego rodzaju słodkości, począwszy od batoników, cukierków, żelków, przez ciasta i desery, a skończywszy na napojach zawierających ogromne ilości cukru! Mimo, iż są one smaczne i w wielu przypadkach doskonale poprawiają humor, to jednak spożywane w nadmiarze wykazują destrukcyjny wpływ na nasz organizm. 

Cukier, czyli słodka pułapka

Cukier towarzyszy nam każdego dnia, a walka z nim nie zawsze jest łatwa. Poza oczywistymi produktami, w których możemy go spotkać, takimi jak słodycze, ciasta i soki, cukier znajduje się również w artykułach spożywczych, w których mało kto z nas się go tam spodziewa. Są to m.in. sosy do makaronów, jogurty uchodzące za „lekką” przekąskę między posiłkami czy parówki. Nie są to z reguły wielkie ilości, jednakże po ich skumulowaniu może okazać się, iż w ciągu dnia spożyliśmy znacznie więcej cukru, niż zakładaliśmy. Wniosek? Czytajmy dokładnie etykiety!

Cukier a negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia

Nie od dziś wiadomo, że objadanie się słodyczami w dłuższej perspektywie nigdy nie wychodzi nam na dobre. I mowa tu nie tylko o otyłości, stanowiącej obecnie problem powszechny, który dodatkowo, coraz to częściej dotyka najmłodszych, ale również o wielu innych poważnych konsekwencjach zdrowotnych, będących wynikiem złej diety.

Cukier, nie bez powodu określany jako biała śmierć może powodować:

  • nadwagę, otyłość,
  • cukrzycę typu II,
  • wzrost złego cholesterolu,
  • obniżenie odporności,
  • problemy z koncentracją,
  • pogorszenie pamięci krótkotrwałej,
  • uszkodzenie zębów,
  • nasilające się objawy artretyzmu,
  • rozwój drożdży w organizmie i wydzielanie przez nie toksyn wpływających na płaty czołowe w mózgu,
  • rozwój chorób serca.

Chcąc uniknąć wielu schorzeń i chorób, jakie mogą być wywoływane przez cukry proste warto stosować się zasadą złotego środka i za wszelką cenę poszukiwać umiaru w spożywaniu słodyczy. Pamiętajmy, iż są to przede wszystkim puste kalorie, pozbawione wartości odżywczych, od których jednak bardzo łatwo można się uzależnić.