Coraz więcej osób odżywiania się świadomie i z uwagą studiuje etykiety produktów wkładanych do koszyka w sklepie. Jedną z grup, którą warto wziąć pod uwagę, są tłuszcze. Produkty tłoczone na zimno są lepsze, gdyż nie poddaje się ich rafinacji chemicznej oraz fizycznej. Jeszcze lepiej, kiedy tłuszcze powstają w domowym zaciszu. Służy do tego wyciskarka do oleju.
Olej tłoczony na zimno – jak powstaje?
Oleje odgrywają bardzo ważną rolę w naszej diecie, gdyż poprawiają stan zdrowia, gwarantują dobre samopoczucie i pozwalają uporać się z wieloma schorzeniami. Jednak trzeba wiedzieć, że nie wszystkie tłuszcze są dobrze przyswajane przez organizm i istnieją lepsze oraz gorsze wersje. Zacznijmy jednak od tego, że wyciskarka do oleju, którą bez większych trudności można używać w domowym zaciszu, ułatwia przygotowanie oleju tłoczonego na zimno, czyli tego „zdrowszego”, pełnego witamin oraz minerałów.
Tłoczenie oleju na zimno to najstarsza i jednocześnie najskuteczniejsza metoda. Odpowiednie metody przyczyniają się do wyciskania nasion oraz owoców roślin oleistych i to bez konieczności stosowania wysokiej temperatury, oraz rozpuszczalników, które przyczyniają się do pogorszenia jakości spożywanego produktu. Temperatura oleju na żadnym etapie produkcji nie przekracza 50 stopni Celsjusza. Zamiast wspomnianych powyżej szkodliwych dodatków stosuje się płukanie wodą, filtrację, sedymentację i wirowanie. Oznacza to zachowanie cennych właściwości, doskonały smak i najlepszą jakość. Oleje również pięknie pachną i stanowią fantastyczny dodatek do posiłków.
Dlaczego warto wybrać olej tłoczony na zimno?
Wyciskarka do oleju umożliwia przygotowanie dobrej jakości tłuszczu, który jest bogatym źródłem tokoferoli, steroli, karotenoidów oraz fosfolipidów – każdy z wymienionych składników wykazuje właściwości przeciwutleniające. Niestety, ich wartości zostają gwałtownie ograniczone w przypadku tłoczenia na ciepło.
Oleje tłoczone na zimno mają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasy omega-3 oraz omega-6. Co ciekawe, nie są one wytwarzane przez organizm, stąd trzeba je dostarczyć razem z pożywieniem. Oleje tłoczone na zimno są zdrowsze i bardziej wartościowe, a organizm ludzki nie ma żadnych problemów z ich przyswajaniem.
Jeśli wyciskarka do oleju już używana w domu, można wybrać dobrej jakości nasiona, które nie zostały wcześniej zanieczyszczone i są w pełni dojrzałe – to gwarancja doskonałego smaku oleju i cennych właściwości.
Comments