Rooibos a herbata czerwona. Dlaczego są tak często mylone?

Smakosze herbaty z pewnością ich nie pomylą, jednak kiedy dopiero rozpoczynamy przygodę ze smakami tego napoju, możemy wpaść w pułapkę. Herbata Rooibos i Pu erh – oba te napoje kojarzą się z czerwoną herbatą, ale tylko jeden z nich naprawdę nią jest.

Herbata czerwona

Herbata czerwona inaczej Pu erh jest herbatą pozyskiwaną z suszonych liści poddanych odpowiedniemu procesowi fermentacji. Ma ona właściwości prozdrowotne — działa stymulująco na przemianę materii, jest stosowana przez osoby odchudzające się, a także reguluje poziom złego i dobrego cholesterolu. Herbata czerwona ma lekko gorzki smak i czerwono brunatny kolor.

Rooibos

Herbata Rooibos wytwarzana jest z suszu afrykańskiego czerwono krzewu. Herbata ta nie ma tak rozległych właściwości prozdrowotnych w przeciwieństwie do Pu erh. Zawiera jednak przeciwutleniacze, dzięki czemu wzmacnia odporność i działa przeciwnowotworowo. Ma lekko słodkawy, miodowy smak i dlatego ma równie wielu fanów. Herbata ta nie posiada w swoim składzie tak wielu garbników, jak zwykłe herbaty, stąd brak goryczy w jej smaku.

Czemu się mylimy?

Obie herbaty są mylone, ponieważ jedna jest rzeczywiście czerwona, natomiast druga wytwarzana z czerwonego krzewu. Smaku i zapachu tych dwóch herbat nie da się pomylić, gdyż herbata Rooibos jest słodsza niż herbata czerwona. Pomyłka nie zaszkodzi naszemu zdrowiu, jednak jeżeli chcieliśmy wspomóc u siebie utratę zbędnych kilogramów, kupując Rooibos możemy liczyć ewentualnie na efekt placebo.

Jak wybrać dobrą herbatę?

Wybierając herbatę, najlepiej jest to robić w sklepach, które sprzedają produkty ze sprawdzonych źródeł. Najtańsze herbaty są produkowane z najgorszych liści rośliny i są transportowane oraz przechowywane w zły sposób. Dodatkowo nie mają one właściwości prozdrowotnych, które im się przypisuje. Herbaty najwyższej jakości są liściaste, sypane. Nie poleca się herbat granulowanych, które niewiele mają wspólnego z tą rośliną. Najlepiej przygotowywać herbatę według wskazań producenta, gdyż czas i sposób parzenia ma wpływ na intensywność ich działania i smak.